

ANADOLU MEKTEBİ
Okulumuzda Anadolu Mektebi projesi 2022-2023 eğitim öğretim yılında başladı. Projede 30 öğrenci gönüllü olarak okuma faaliyetlerine katılmaktadır. Okulumuzda ilk okul paneli 6 Haziran 2023 tarihinde okul konferans salonumuzda yapıldı.
Okul Müdürümüz Ömer YILMAZ 2023 yılı itibariyle proje il koordinatörü olarak görevlendirilmiştir. Proje kitapçıkları ve ayrıntılar için haber başlığına tıklayınız.
Okulumuzda Mustafa Kutlu Paneli
Anadolu Mektebi Projemizde Mustafa Kutlu Paneli gerçekleştirildi. Okulumuzun konferans salonunda gerçekleştirilen Hikâyemizin Yerli Ve Millî Sesi Mustafa Kutlu adlı panelimize okul idaremiz öğretmen ve öğrencilerimiz katıldı. Öğrencilerimiz tarafından dikkatle izlenen panelde program sunuculuğu Anadolu Mektebi öğrencilerinden Ayşe Su Alican tarafından yapıldı. Saygı duruşu- İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Mustafa Kutlu’nun hayatı ve edebi şahsiyeti konusunda Anadolu Mektebi okumalarını sürdüren öğrencilerimizden Evrim Azap bir sunum yaptı. Ardından Anadolu Mektebi okumalarını sürdüren öğrencimiz Ecrin Uçar Panel Başkanı olarak sözü aldı. Uçar, Mustafa Kutlu'nun 18 hikâyesinde Sosyal Değişim, 6 hikâye kitabında yabancılaşma, 11 hikâye kitabında göç, 18 hikâye kitabında tasavvuf konusu işlendiğini, bugün yapılacak panel de bu konular etrafında yoğunlaşılacağını dile getirdikten sonra panelistlere tek tek sözü verdi. Panelistler İREM MUTLU ''Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Göç Teması '', AZRA BARUTÇU ''Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Değerler '', DURU EROL ''Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Sosyal Değişim'', CEYLİN ÖZPOYRAZ ''Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Yabancılaşma'' konularında sunumlarını yaptılar. Panel sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Okul Müdürümüz Ömer Yılmaz, öğrencilerimizi gösterdikleri performanstan dolayı kutladı. Önlerinde uzun ve pırıl pırıl bir gelecek olduğunu; bu yolu zenginleştirmek ve güzelleştirmenin öğrencilerimizin elinde olduğunu; bunun için de okul olarak bütün okuma, yazma ve paylaşma fırsatlarını sunmak amacında olduklarını; Anadolu Mektebi projesinin bu anlamda bizlere önemli fırsatlar sunan bir faaliyet olduğunu dile getirerek panelist öğrencilerimizi tebrik etti. Panelin hazırlanmasında emeği geçen öğrencilerimize sertifikaları verildikten sonra fotoğraf çekimleri ile program sona erdi.
ANADOLU MEKTEBİ UYGULAMA ESASLARI
Anadolu Mektebi il sorumlusu, programı okul müdürleri ve öğretmenlere tanıtır. Tanıtım sonrası programı yürütecek sorumlu öğretmenler belirlenir. Anadolu Mektebi okuma grubundaki öğrenciler, faaliyetleri sorumlu öğretmenleri ile birlikte yürütürler. Sorumlu öğretmenler, gönüllü ve istekli öğrencilerden okuma gruplarını oluştururlar.
Okunması kararlaştırılan yazarın eserleri, İl Milli Eğitim Müdürlüklerince okullardaki okuma gruplarına ulaştırılır.
Öğrenciler tarafından kitaplar belli bir sıraya bağlı olmadan okunur. Kitaplar emanet olarak alınır ve okuma sonunda sorumlu öğretmene geri verilir. Her yazar için ayrılan bir süre vardır (ortalama 3/4 ay), bu süre içerisinde okumaların tamamlanması gerekir.
Öğrenciler, okudukları her bir kitap için bir sayfalık değerlendirme yazısı yazmalıdır. Değerlendirme yazısında; okumanın yapıldığı tarih ve yer, kitabın bıraktığı intiba ve oluşturduğu duygu ve düşünceler yer almalıdır. Değerlendirme yazıları hazırlanacak panel metinleri için önemli bir kaynak oluşturacaktır.
Sorumlu öğretmen ve okuma grubundaki öğrenciler on beş gün-bir ay aralığında mutlaka toplanmalı ve değerlendirmeler yapmalıdır.
Okuma listesindeki kitapların yarısına gelindiğinde, öğrenci sorumlu öğretmeni ile görüşerek bir konu belirlemelidir. Bu konuda seçim öğrenciye aittir, istediği bir konuda sunum metni hazırlayabilir. Bu metin tamamen öğrencinin duygu ve düşüncelerini yansıtan, yaptığı okumaları kaynak alan özgün bir metin olmalıdır. Sunum metni 10-12 dk. sürecek şekilde hazırlanmalıdır.
Okul, ilçe ve il düzeyinde paneller düzenlenir. Böylece sunum hazırlayan öğrencilerin, kendilerini ifade etme becerilerini geliştirme imkânı sağlanır.
Anadolu Mektebi Merkez Ofisi ile irtibatlı olarak organize edilen panel programlarında öğrenciler; yazar, şair, akademisyenler ile buluşup söyleşerek kültür dünyalarını genişletme olanağı bulurlar.
İmkânlar dâhilinde, özellikle bölgesel programlarda, öğrencilerin gerçekleştirdiği sunumlar kitaplaştırılır.
Öğrencilerin okumaya ve yazmaya duydukları heves ve sahip oldukları yetenekler mutlaka desteklenmelidir. Okuma faaliyetindeki öğrenciler derslerine de önem vermeli ve başarılı olmalıdır. Ortaöğretim 9. sınıfta Anadolu Mektebine katılan öğrenciler, üniversiteye hazırlık dönemi olan 11 ve 12. sınıflarda ders çalışma faaliyetlerine ağırlık vermelidir. Dileyen öğrenciler üniversite döneminde de okuma faaliyetlerine devam etme hakkına sahiptir.
Anadolu Mektebi Yazar okumaları, okuma, yazma ve toplum önünde konuşma faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü çok yönlü bir programdır.
ANADOLU MEKTEBİ YAZARLARI
Anadolu Mektebi yazarları; yerli, milli, manevi ve evrensel insani değerlere sahip olan, bu değerler temelinde hayatlar sürüp toplumumuza bu değerleri telkin eden yazarlardan seçilmiştir.
ANADOLU MEKTEBİ LİSE-ÜNİVERSİTE KİTAP LİSTESİ
ANADOLU ORTAOKUL OKUMA POGRAMI
Anadolu Mektebi Yazar Okuma Programının lise ve üniversite düzeyinin yanı sıra ortaokullarda yürütülmesine ilişkin telkin ve tavsiyeler sonucunda ortaokul düzeyindeki öğrencilere yönelik “Anadolu Mektebi Ortaokul Okuma Programı” Mart 2020 itibarıyla pilot uygulama olarak 10 kadar gönüllü şehirdeki birer ortaokulda başlatılmıştır.1 Ancak bu pilot uygulama kapsamındaki ortaokul okuma faaliyetleri, kısa zamanda ivme kazanarak Nisan 2021 itibarıyla yaklaşık 40 şehrimizde, toplamda 100’e yakın ortaokulun dâhil olduğu geniş denebilecek bir katılıma ulaşmıştır. Tavsiye edilen okuma listesi ise Mart 2020’den Nisan 2021’e dek yaklaşık olarak 65 kitaptan 180 kitaba çıkarılmıştır.
Ortaokul Okuma Programı, Anadolu Mektebinin faaliyet gösterdiği illerdeki gönüllü ortaokullarda, gönüllü öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla uygulanmaktadır. Ortaokul Okumaları Programı; öğrencinin erken yaşlarda okuma alışkanlığı kazanmasını, okuduğunu anlamasını, akıl yürütmesini, yazmaya yönelmesini, değerlendirme yapmasını, kendi yeteneklerini erken fark etmesini, algısını açarak emeğinin önemini kavramasını ve lise dönemindeki “Anadolu Mektebi Yazar Okuma” programına hazırlanmasını amaçlar.
Anadolu Mektebi Ortaokul Okuma Programı UYGULAMA KILAVUZU için TIKLAYINIZ